Programajánló
A környék látnivalói és a természeti adottságok rengeteg szabadidõs programra adnak lehetõséget. A kenus- és kerékpártúrák segítségével a vízi és az erdei élõvilággal ismerkedhet meg az idelátogató. További lehetõségek a lovaglás, lovaskocsikázás és az íjászat.
Azok a túristák akik fel akarják fedezni a tájegység távolabbi látnivalóit, innen elérhetik Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc sírját, kinek végsõ nyughelye a messzeföldön híres, csónak alakú fejfás temetõben látható. Szintén itt található a mûvelõdési házban berendezve Kölcsey emlékszobája.
Tiszacsécsén Móricz Zsigmond emlékházát tekinthetjük meg, valamint páratlan látványt nyújt a zsindely tetõborítású templom és a faharangláb. Mátészalkán a Szatmári Múzeum gazdag anyagából ismerhetõ meg a környék múltja és történelme.
Lehetõség van a helyi gasztronómia világába is betekintést nyerni. A különféle szabadtüzi ételek (malacpecsenye, Túrmenti halászlé, flekkensütés, nyárson sûlt tokaszalonna stb) elkészítése kiváló idõtöltés egy jókedvû társaság számára.
A kemencében sûlt házi kenyér, kenyérlángos, kalács, valamint a különféle ízü bélesek emlékezetessé teszik az itt eltöltött idõt. Õszi programok a gyümölcsaszalás, a disznótoros túrák, valamint a híres szatmári szilvalekvár fõzése.
Minden év Augusztus 20.-án megrendezésre kerül a gyúrt tészták gasztronómiai fesztiválja, ahol a vízimalomban megõrölt lisztbõl, és az abból készített népi ételekbõl fogyaszthat az ide látogató.
A közelmúltban készûlt el az archaikus technológiákkal felépített zsindelyes túristvándi hosszúcsûr, amely alkalmas: kézmûves táborok, alkotó mûhelyek, konferenciák, vállalati rendezvények, táncházak, erdei iskolák, esküvõk színhelyéül.
Lap elejére