Receptek
Kenyérlángos
Hozzávalók 6-8 személyre:
5 dkg élesztõ
kb. 1,5 l langyos víz
2 kg liszt
1,5 l tejföl
apróra vágott kapor
30 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
5 dkg élesztõbõl, 2 dl vízbõl, kevés lisztbõl kovászt készítünk. 2 kg lisztet a megkelt kovásszal,kevés sóval, annyi langyos vízzel amennyit felvesz, bedagasztjuk. Miután megkelt, lángos alakúra nyújtjuk, és forró sütõben tûzálló tálba, tepsibe téve megsütjük. Tálalás elõtt a tetejét megkenjük kapros tejföllel, és megszórjuk frissen sûlt szalonnadarabokkal.
Kötött leves
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg vegyes leveszöldség
20 dkg liszt
3 tojás
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
só,bors, 1 evõkanál zsír
Elkészítés:
Az aptóra vágott hagymát zsíron megfuttatjuk, beletesszük a pirospaprikát. A lisztbõl, tojásból levestésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a paprikás pirított hagymával. Sóval, borssal fûszerezzük. A tésztát csíkokra felvágjuk, tekerjük, és csomókat kötünk belõle. A zöldséget apróra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, és 2-2,5 liternyi vízzel felöntve fõni hagyjuk. Amikor a zöldség már majdnem megpuhult, az elõre elkészített tésztát is belerakjuk, és készre fõzzük. Friss meleg kenyérrel forrón tálaljuk.
Tormaleveles töltike
Hozzávalók 6 személyre:
0,5 kg darált hús
30 dkg rizs
zöldpaprika, paradicsom
só, bors, pirospaprika
nagyobb tormalevelek
kevés olaj
Elkészítés:
A paprikát, paradicsomot apróra vágjuk, összekeverjük a rizzsel és a darált hússal, és ízlés szerint befûszerezzük. A tormaleveleket ecetes sós vízben megfõzzük, és ezekbe töltjük az elkászített tölteléket, majd nagyobb fazékban, annyi vízzel hogy ellepje, készre fõzzük.
Kukoricás káposzta
Hozzávalók 6 személyre:
0,5 kg darált hús, 20 dkg füstölt hús
0,5 kg kukoricadara
só, bors, pirospaprika
friss paprika, paradicsom
nagyobb savanyított káposztalevelek
kevés olaj
Elkészítés:
Megegyezik a töltikével, de ezt rizs helyett kukoricadarával készítjük, és savanyú káposztalevelekbe töltjük. Friss telföllel kínáljuk.
Lap elejére